Cichliden - Baarsjes

De cichliden (Cichlidae) is in de biologie de benaming voor een familie van baarsachtigen (Perciformes). De  cichliden lijken op de baarzen maar verschillen hiervan door de bouw van de keelkaken en het aanwezig zijn van slechts één reukgroefgat aan beide zijden van de kop.

Cichliden vormen ecologisch en evolutionair een succesvolle familie, die voornamelijk in de grote meren van Afrika en de rivierstelsels van Zuid- en Midden-Amerika vele soorten heeft. Een beperkt aantal cichliden-soorten komt ook  voor in het zuiden van India (inclusief Sri Lanka) en Texas in Noord-Amerika. Momenteel zijn er meer dan 2000 soorten bekend in 216 geslachten.

Het lichaam van de cichliden varieert van langerekt tot schijfvormig (discusvis) zelfs hoger dan lang (maanvis). Langgerekte vormen (onder meer Crenicicla-soorten) behoren tot de uitzonderingen.

De meeste cichlidensoorten onderscheiden zich van overige vissen door hun voortplantingsgedrag. De meeste  soorten spreiden een voorbeeldige broedzorg ten toon. Dit gaat van de bewaking van de eieren, tot het uitbroeden in de bek bij muilbroeders of het laten eten van de huid bij discusvissen.

 Op onze website vind u een greep uit ons steeds groter wordende aquarium vissen assortiment.
Graag nodigen wij u uit in onze winkel te Valburg om het volledige assortiment te bekijken, met alle soorten vissen, waterdieren en waterplanten verdeeld onder meer dan 250 aquaria…

 

 

 

VOLLEDIGE TEKST