PVC Vijverfolie 6 meter breed 2024
11. Sanke 70 cm
UVC PL Lamp Philips / A-Merk
Vijver Mosselen
FMC van Fishtale tegen oa witte stip, costia, trichodina, schimmels
Steur
Steuren
(lepelsteur)
Een schitterende vis zoals de lepelsteur die hier bovenstaat op de foto zie je ze zelden in het echt. De Steur is een vis die miljoenen jaren rondt zwemt op deze aardbol en behoort tot de beenvissen. Helaas worden steuren in de natuur met uitsterven bedreigd! Dat komt omdat vissers deze vissen vangen, ze open snijden en de kaviaar er uit halen. Gelukkig lukt het vandaag de dag om deze vis te kweken, en je ziet ook dat bepaalde rivieren waar deze steuren voorkomen dat de huidige populatie met eventueel ondersteuning van jonge pootvis zich aardig herstelt.
De meeste mensen hebben zoiets van een steur, is een steur.... maar schijn bedriegt! Je hebt meerdere soorten Steuren (De orde Acipenseriformes omvat 2 families: de Polyodontidae (Lepelsteuren, 2 soorten) en de Acipenseridae (steuren, 23 soorten en 7 ondersoorten).).
Acipenser Guldenstaedti:
Acipenser Naccari:
Acipenser Nudiventris:
Acipenser Ruthenus:
Acipenser Stellatus:
Acipenser Sturio:
Acipenser Transmontanus:
Hun skelet bestaat grotendeels nog uit kraakbeen en de wervelkolom ontbreekt. De ruggengraat loopt tot in de bovenste staartvinlob door, die net als bij haaien langer is dan de onderste lob. Hun vinnen zijn vrijwel onbeweegbaar. Omdat de Steuren die wij houden in onze vijver een vis is die oorspronkelijk uit de rivier komt, heeft hij wat extra zorg nodig. Zoals een pomp in de vijver die 24 uur per dag water circuleert of een simpel lucht pompje die 24 uur per dag lucht blaas in het water. Want steuren moeten gehouden worden in een zuurstofrijke omgeving. Want als er in de zomer, of wanneer dan ook een pomp uitvalt? Dan kan het gebeuren dat de steur in zeer korte tijd het loodje legt. Maar als er nog wat leven inzit? Richt dan maar een tuinslang op de vijver, zodat de vijver wordt voorzien van voldoende zuurstof in het water.
(Klik op de vis voor meer info)
Diamantsteur
Sterlet
A. Baeri
Foutje...
Wat ook een grote fout is, is dat sommige mensen denken dat de Steur een Algen-eter is, maar dat is onzin. De Steur heeft Speciaal Steurenvoer nodig. Dit speciale voer zakt richting de boden, waar de steur zijn voedsel van nature ook zoekt. Doordat hij het voedsel van de bodem "afschraapt", zuigt hij ook onbewust wat alg naar binnen, hierdoor ontstaat er vaak op de vaste plek een soort "kale plek". Hierdoor ontstaat de verwarring dat de steur een algen eter zou zijn.
Als u pas een nieuwe Steur in de vijver heeft? Zorg er dan voor dat u hem de eerste paar dagen goed in de gaten houdt, want een steur is blind. Hij heeft wel ogen maar hij ziet er niks mee, daarin tegen is zijn reuk vermogen zeer sterk. Waarmee hij het voer heel goed ruikt, en u de steur binnen een week uit de hand kunt laten eten. Hou ook rekening mee dat een Steur NIET achteruit kan zwemmen, daarom moet erop gelet worden dat de Steur zich niet in de (zuurstof)planten vast zwemt. Als dat wel gebeurt, zorg ervoor dat de steur snel los wordt gemaakt om verstikking te voorkomen. Bij grote steuren is de kans kleiner, maar de kans dat het gebeurd blijft aanwezig!
(Bepaalde soorten kunnen aardig groot worden, zoals deze jongen....)
Het houden van steuren is een bijzondere belevenis, zorg ervoor dat u weet waar u aanbegint. Want dan kunt u echt plezier beleven aan deze mooie bijzondere hobby.
(Albino Sterlet)
Een probleem met de steur? Klik op het plaatje hieronder:
© 2011 Koidream® (Disclaimer)