Giftige stoffen

Giftige planten voor huisdieren

Het gebeurt vaker dan U denkt: ziek worden door of doodgaan door vergiftiging. Ook gebeurt dit vaak dichterbij dan U denkt: thuis! Het gebeurt vaak o.a. door de onschuldigste planten, althans U denkt dat ze onschuldig zijn door gebrek aan kennis. Voor U en Uw huisdier heb ik een lijstje van A tot Z opgenomen van giftige tuin- en kamerplanten. Waarom ook kamerplanten? Omdat die bij een regenbui vaak genoeg in alle onschuld even buiten in de tuin worden gezet bij de vijver....

Azalea, Bitterzoet, Dieffenbachia, Gouden Regen, Hortensia, Kerstroos, Kerstster, Klimop, Lelietje van Dalen, Maretak, Oleander, Phildendron, Rhododendron, Spar (Kerstboom) Taxus, Zwarte Nachtschade.

Vermoedt U iets of twijfelt U kunt bij vergiftigingen inlichtingen krijgen bij het Vergiftigingscentrum (RIVM, Bilthoven). Dit instituut beschikt o.a. over een Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum (NIVC) ondergebracht bij het Academisch Ziekenhuis Utrecht, voor noodgevallen 24 uur per dag bereikbaar tel. 030-2748888 (toxicologie).

Een vergiftiging van het vijverwater kan ook optreden wanneer U of Uw buren de luis uit Uw (klim)rozen wilt verwijderen door deze met een giftig middel te bespuiten. Let hierbij op de windrichting. Waarschuw Uw buren voor dit eventuele gevaar, voorkomen is beter dan genezen. Vertrouwt U een bepaald middel niet bel dan naar bovenstaand adres of informeer bij de producent!!!

Vijverfolie kan ook giftig zijn.

Gebruik nooit rubberfolie / EPDM dat wordt gebruikt voor dakbedekking. Hieruit komen na enige tijd giftige stoffen vrij. Daarnaast let ook op wat er in de handel wordt aangeboden, als je bijvoorbeeld de afkorting FRJ op het folie ziet staan is het foute boel, dit soort folie is niet geschikt voor de vijver en zeer giftig.