Steur voer / mix 3.0 mm 1250 ml / 775 gr.
11. Sanke 70 cm
UVC PL Lamp Philips / A-Merk
Vijver Mosselen
FMC van Fishtale tegen oa witte stip, costia, trichodina, schimmels
Zonnebaars
ZONNEBAARS
Lengte: 15/20 cm
Wetenschappelijke naam: Lepomis gibbosus
Duitse naam: Sonnenbarsch
Engelse naam: Pumpkinseed
Franse naam: Perche-soleil
Herkenning
Op het kieuwdeksel bevindt zich vaak een oranjerode, zwart omrande vlek De rugvin bestaat uit n geheel, waarin echter een gedeelte met harde stekels en een hoger gedeelte met zachte stekels zijn te onderscheiden. Het lichaam is opvallend!
Voorkomen / zeldzaamheid
Aan de oostkust en het midden van de Verenigde Staten komt hij vandaan. Als exoot komt de zonnebaars al zo'n 100 jaar voor in de Benelux. Wordt in ons land voornamelijk aangetroffen in vennen en plantenrijke wateren in Noord-Brabant. Verder op sommige plaatsen in en langs de Limburgse Maas en in Noord- en Zuid-Holland. De laatste decennia is de soort echter sterk in opmars. Vermoed wordt, dat dit komt doordat vijverliefhebbers hun nakweek soms vrijlaten in de natuur om er zogenaamd 'diervriendelijk' van af te komen.
Natuurliefhebbers gruwen meestal van het uitzetten van deze exoten in de vrije natuur vanwege de grote ecologische schade die ze kunnen aanrichten. Bovendien streven natuurbeheerders vaak naar visvrije wateren vanwege het grote belang voor libellen, kikkers en salamanders die deze wateren hebben. Het uitzetten van exoten brengt vaak enorme schade toe aan populaties van inheemse soorten. Overheden en Natuurbeherende organisaties moeten hoge kosten maken om exoten te bestrijden, denk bijvoorbeeld maar aan de Muskusrat. Hoewel het uitzetten van vissen in de vrije natuur een vergunning vereist (voor de privé tuinvijver is er geen vergunning nodig) valt dit moeilijk te controleren. Eenmaal uitgezet zijn zonnebaarzen moeilijk te verwijderen.
Voedsel
In tuinvijvers eet deze vis hoofdzakelijk muggenlarven, bloedzuigers, wormen en waterinsecten die oa op andere vijvervissen parasiteren.
Verspreiding in de V.S.
Het gehele oosten der V.S., van Florida in het zuiden tot vlakbij de grote meren in het Noorden. Leeft hier in heldere wateren of in aftakkingen van rivieren of meren, vooral op plaatsen waar voldoende schuilgelegenheid is tussen dichte plantenmassa's.
De Zonnebaars is een vis die eigenlijk niet mag ontbreken in de vijver. Dit komt omdat hij dierlijk voedsel eet. Denk hierbij aan Bloedzuigers die schadelijk kunnen zijn voor de vissen, en andere kleine wormpjes en waterdiertjes die slecht kunnen zijn voor de vissen omdat ze bijvoorbeeld parasiteren! Het kan daarom wel eens gebeuren als u bij de vijver zit te kijken en u ziet een Zonnebaars achter een vis aan zwemmen? Dat deze dan bezig is de vis te bevrijden van de parasieten. De zonnebaars is en blijft een roofvis en het kan gebeuren wanneer u jongen vissen in de vijver heeft dat hij hier op jaagt. Echter zullen de sterkste jonge vissen overblijven, want immers te veel is vis ook niet goed in een vijver en er zitten altijd wel jonge visjes bij die misvormd zijn.
De man |
De vrouw |
kweek
Op zijn derde of vierde wordt hij volwassen en de paaitijd is in mei en juni. De mannetjes maken op de bodem een plekje schoon en graven daar een ondiep nest met een doorsnee van 20-40 cm. Vaak liggen deze nesten vlak bij elkaar en vormen ze een kolonie.
Tijdens de aanleg van het nest op zonbeschenen plek in het zand in ondiep water (15-50 cm) in de buurt van dichte vegetatie en na de voltooiing ervan, houdt het mannetje de andere vissen op afstand, ook zijn vrouwelijke soortgenoten. Na enige tijd worden zijn aanvallen op de wijfjes minder fel en vervolgens jaagt hij ze zelf naar het nest. Tijdens het paaien ligt het vrouwtje op haar zij, op de bodem van het nest, onder het mannetje en de partners lozen trillend kuit en hom, met korte tussenpozen. De paring duurt een 15-30 minuten, waarna het mannetje het wijfje weer verjaagt. Een vrouwtje legt maximaal ca. 5000 eieren, die al na 2-3 dagen uitkomen; het broed wordt door het mannetje bewaakt tot de jongen vrijzwemmen. Meestal worden de dieren na 2 jaar geslachtsrijp.
Zonnebaars soorten
Dwerg Zonnebaars
De Zonnebaars is de "basis" naam, maar er zijn meerdere soorten te vinden. Denk hierbij aan de diamantbaars, Groene zonnebaars, Oranje buik zonnebaars, Gewone zonnebaars 'Lepomis gibbosus', Blauwkeel zonnebaars, Rode zonnebaars en de dwerg zonnebaars! Echter zult u merken dat het aanbod zeer beperkt is op de markt. Zo ben ik zelf altijd opzoek naar de dwerg zonnebaars, dus als u ze zelf kweekt of iemand weet die ze heeft? Hoor ik het graag van u.
Gewone Zonnebaars (Lepomis Gibbosus) |
De Roodborstzonnebaars (Lepomis auritus) |
Schijvenbaars (Enneacanthus Chaetodon) |
Steenbaars (Polyprion americanus) |
Diamantbaars (Enneacanthus obesus) |
De Groene zonnebaars (Lepomis cyanellus) |
© 2011 Koidream® (Disclaimer)