Koi bassin Koidream 2020 - 2021

Het project van ruim 15.000 liter water.

Bloed, zweet en......

15.000 liter ofwel 15 m3, buiten al een beste vijver volgens Nederlandse begippen. Maar binnen is het natuurlijk ook een beste bassin. Alleen dit keer geen standaard bak wat je links en rechts zie maar een echte maatwerk bassin bedoelt voor onze mooie koi`s vanaf 40 cm. Zo gezegd zo gedaan, nouja..... eerst 101 andere projecten vooraf maar dan komt het moment dat wij het op paier gaan zetten. Hoe groot moet het worden, hoe hoog en welk materiaal. Maar ook hoe gaan wij het filteren, alleen wat voor soort filtersysteem het is, daar ben ik niet over uit... Inmiddels druk bezig met de waterplantentuin achter van ca 400m2 speciaal bedoelt voor de verkoop van vijverplanten. Ben ik inmiddels ook bezig met dit project. Inmiddels heb ik de stenen besteld. Welke netjes zijn afgeleverd!

Alleen nu moeten ze naar binnen gereden worden, gelukkig op dat moment de luxe dat ik 4 stagiaires had en deze jongens maar al te graag willen laten zien hoe sterk ze zijn. Hebben wij deze pallets mooi de heuvel op door naar achter gereden met de palletwagen, door naar binnen.

Inmiddels gaat er in de waterplantentuin ook aardig wat tijd zitten, maar ook het vijverseizoen begint stil aan te komen. Maargoed, het is nog begin februari en Corona (Covid-19)... Ach we kennen het van nieuws, maar verder waren we er eigenlijk niet mee bezig op dit moment. Maargoed, buiten was het regenachtig, dus we zijn maar een start wezen maken. Ook met het idee van kijk wij zitten niet stil, want het is makkelijk om iets zichtbaars te zien dan het onzichtbare wat vaak ook achter de schermen gebeurd. Maar waar de meesten van jullie geen zicht op hebben.

Inmiddels zijn wij rustig aan een beginnend muurtje aan het bouwen. Ook inmiddels een stenenslijper gekocht. Om de stenen waar nodig is op maat te "zagen". Want stil aan kwam in maart de intelligente lockdown, moet zeggen de periode van enorme stress. Het vijverseizoen stond echt als meer dan ooit voor de deur, (zakelijke) klanten die voorraad nodig hadden. Maar dan het nieuws, Horeca, scholen en sportscholen dicht en dan in je achterhoofd zijn wij de volgende? Gelukkig wij konden gewoon door en het werdt ook drukker (maar wel met de acherliggende gedachten niet weten waar je aan toe bent, want je leeft met soort angst. Angst is niet voor de Corona, maar voor wat de overheid beslist en denkend aan al die armen mensen die hierdoor de dupe zijn geworden). Waardoor de bouw van het project even stil kwam te liggen, want het was internationaal technisch gezien een beste uitdaging om alles geregeld te krijgen plus je zit ook met de Corone / Covid regels. Het was me in iedergeval een jaar om niet snel te vergeten. Maar de klus is geklaard, en inmiddels loop van het seizoen ofwel medio juli / augustus kan ik weer stil aan verder met de bouw.

Omdat het basin best hoog komt, zat ik met de ramen die erin zaten. Deze hadden hun beste tijd wel gehad, enkel glas en uit de vorige eeuw...

Dus heb ziets tijd voor vervanging. Begin juni besteld, alleen door de coronadrukte pas augustus geleverd gekregen! Waardoor we bezig konden gaan met de sloop van dit grote raam en de raam aan de zijkant. Had er gelukkig 2 profs bij, dus toen het nieuwe kozijn erin getild moest worden. Was ik zo aardig om even mee te helpen, sta ik aan de binnenkant met het idee als het kozijn te zwaar wordt vang ik hem op. Echter schoot bij één van de mannen het kozijn weg, ik ving deze op. Alleen de andere die aan de andere kant stond hield hem niet in evenwicht op moment toen ik het kozijn opving. Kantelde deze, en kreeg ik hem tegen mijn hoofd.

Gevolgd, beste snee wat nu een litteken is en had 5 hechtingen. Leuk als het bij een ader is, de eerst hechting moest dus worden gezet zonder verdoving. Wat ik al allemaal niet over heb voor de zaak en de koihobby.Achteraf bleek dat de kozijnen leverancier Cr... geen rubber op het grote raam had geleverd. Waardoor het glas vlijmscherp was, de roosters zaten er ook niet in. Want die konden erin gezet worden als het kozijn was geplaatst. Rubber zat gelukkig wel op andere raam.

Inmiddels gelukkig snel hersteld, kon ik het project weer verder vervolgen. Onderussen 2 pallets met besteld met cement en beton. Maar ook met de gedachtengang half Nederland is op vakantie geweest. Dus wellicht een kwestie van tijd voor er misschien weer een Lock down zou komen, dan kan ik er mooi een klus periode van maken.

Inmiddels lekker door aan de klus, de stenen zijn voorzien van bouwstaal en murfor als bewapening tegen de waterdruk straks. Inmiddels is het ook oktober 2020 en wil voor de kerst als het lukt het water erin hebben?

Ondertussen tijdens de bouw en erbuiten zitten nadenken over het filtersysteem wat ik wil hebben en wilt gebruiken. Er is immers veel op de markt van goedkoop naar duur... Mijn voorkeur ging als voorfilter naar een trommelfilter en heb veel merken voorbij zien komen. Zat te kijken eerst naar wat trommelfilters van tussen de 1.500,- euro en 2.500,- euro alleen hoorde van een zakelijke klant aan wie wij regelmatig vis leveren. Dat hij meer dan de helft terug heeft gehad voor reparatie. Tja, dat is iets wat ik niet kan gebruiken in het hoofdseizoen als het systeem druk bezet is met velen mooie dure koi`s. Daarnaast gezien ik zelf ook verdeler ben van OASE, had ik zoiets van ga toch voor degelijkheid, betrouwbaarheid maar ook voor iets waarvan je weet dat onderdelen over 10 jaar ook nog steeds leverbaar zijn. Mijn keuze is gevallen op het volgende:

- ProfiClear Premium TF-L gravitatie EGC

- AquaMax Eco Classic 18000 C

- InScenio EGC Controller Home (niet noodzakelijk, maar super leuke gadget)

Het beste wat er is in vijverland en nu kunnen wij deze u als demo showen en kunt u deze mooie OASE trommelfilter via ons ook kopen. Later in dit verhaal zal ik u verder meenemen hier over.

Het vijverseizoen is ook nu inmiddels voorbij, en om meer vaart te maken zijn wij winterdag donderdags ook gesloten. Nu waren wij dit altijd al die dag voor de tropische vissen afdeling, omdat er ook om de week een import is vanuit het buitenland waar wij de nieuwe vissen ook even de tijd voor nemen om over te wennen en te laten bekomen van hun reis.

Inmiddels begint ook de 2de Corona golf op gang te komen, dus altijd spannend wat gaat er gebeuren. Maar ook hoop je iedere dag dat het snel voorbij is en snel het leven weer terug is zoals het was.... Moet zeggen het is ook best rustigevend zo lekker door bouwen aan het project. Moet zeggen, is niet mijn eerste project maar wil wel altijd wat mooi`s van bouwen, nog mooier dan de vorige zeg maar....

Inmiddels staat de muur er, en ben begonnen met stucen van de binnenkant en buitenkant. Zodat alle mogelijke gaten / kieren etc. dicht zijn. Waarna van bovenaf alles gevuld kan gaan worden met vloeibare beton. Om een sterke constructie te krijgen.

Inmiddels ben ik ook bezig met het leggen van de basisleiding, ofwel de afvoer. Hiervoor gebruik ik een 110 mm bodem drain, die op een 110 mm buis wordt aangesloten. Deze gaat doorde muur heen onderaan! Ik heb gekozen voor een kogelkraan 110 mm, deze zijn betrouwbaarder dan schuifkranen. Vervolgens naar een T-stuk en er achter een kraan van 75 mm met erachter ook een T-stuk van 75 mm waarmee het "vuile"water kan worden afgevoerd. Ook een rooster, mocht het filter op wat voor manier dan overstromen? Dan kan het water daar ook weg.

Zoals te zien is, heb ik de bak bovenop het beton gebouwd. Ik wilde de vloer niet kapothakken of wat dan ook. Maar om er een hele lading beton tegen aan te gooien is ook zoiets... Gezien ik nog wat stenen over had van de bestrating achter buiten van onze waterplantentuin. Heb ik deze stenen gebruik ter opvulling. Vervolgens houders gebruik voor de vloerverwarming. Er liggen hier 2 groepen in, waarmee ik het systeem netjes op temperatuur kan brengen in de winter als er een import is van grote koi`s. Maar daarna laat ik het ook snel afkoelen. Immers buiten in de vijver zitten ze ook koud.

Al met al gaat er best wat tijd overheen en de december maand is inmiddels aangebroken. Ook de lock down is strenger geworden, veel winkels moeten helaas hun deuren sluiten van de overheid, net als andere bedrijven. Inmiddels zitten wij volgens de berichten in de 2de Corona golf. Gelukkig heb ik veel spullen in huis gehaald, waardoor ik gelukkig kan door werken. Maar het gaat helaas minder snel dan ik zou willen. Want naast het bouwen van een bak, heb ik ook de muren gestuc en een andere kleur gegeven.

Inmiddels is het de week voor kerst het beton is droog en uitgehard en zelfs de dag voor kest ben ik nog bezig met het polyester verhaal. Ventilatoren aan voor een goede luchtcirculatie. Eerst een soort Lamineer over de muur heen 9soort voorstrijk zeg maar). Maar de epoxy zelf stinkt best wel en je wordt er zowat gratis haai... van. Moet zeggen, je smaakpapillen proeven einde van de dag niks meer... Je zou bijna denken Corona... Maar is gewoon het polyester, ik kan je ook aanraden om s`avonds toastjes te eten met Boursin dat werkt super (althans bij mij). Dit project heb ik in 2 dagen gedaan, eerst de muren en filterbakken. Daarna als laatste de vloer.

Tussen kerst en oud en nieuw ben ik aan het schuren geweest, niet iets waarin ik mijn roeping heb gevonden.... Maar alles moet mooi glad zijn voordat de coating erop gaat.

Inmiddels zijn wij in 2021 beland, en zitten in de eerste week!

Eigenlijk kan je het hele basis project in 3 stappen zien:

- De "mal" (stenen)

- Het "Skelet" (polyester)

- De "huid" (Coating)

De coating is eigenlijk een soort dikke verf wat erop gebracht moet worden.

Best wel een leuke klus om te doen, omdat je dan weet dat je bijna de finish haalt zeg maar. Daarnaast op 1 januari heb ik de hardstenen rand besteld bij een lokale stenenhandelaar, voor de afwerking. Gezien het systeem nog niet met water gevuld mag worden, had ik zoiets van wat kan ik in de tussentijd doen....

Naast de randafwerking! Ben ik ook verder gegaan met het buizenwerk rondom het filter. En dan bedoel ik ook letterlijk rond-om-heen.De onderste (achter) 110 mm bocht is de inlaat het filter in. De voorste / bovenste knie is de afvoer van het "vuile" water wat met behulp van het spoelmechanisme wordt "gereinigd". Zodat het schone water door de zeef richting het biologische filter kan. Alleen die onderste kraan, hoe ga ik daar bij komen...

Inmiddels na een week is de coating uitgehard, en kan het vullen beginnen. Want dan kan je zien of het systeem waterdicht is? Helaas zie ik nattigheid onderin...

Inmiddels is er een beste pak sneeuw gevallen, en zit ik net als mijn kat te denken hoe pak ik deze hindernis aan.

Er zit niks anders op dan alles te schuren en opnieuw in de coat te zetten. Schuren is acht een rot werk, het koste een hele dag en vervolgens een week om alles "stofvrij" te maken.

Gelukkig heb ik stagiaires die mij hiermee goed konden helpen om met een sopje alles af te nemen. Dan te bedenken dat we zeil hadden opgehangen, deuren hadden opgen gezet en ventilatoren aan hadden staan....

Inmiddels nieuwe coating aangebracht, een nog dikkere laag dan wat eigenlijk nodig is. Gelukkig had ik de slag te pakken, want het was aanmengen en verwerken zeg maar. Want het spul werkte snel, ik heb wat rollers er doorheen gejaagd.

Na een week kon ik weer beginnen met vullen, zag ik wat nattigheid bij de kraan...

Alleen om goed grip te krijgen heb ik een band gepakt en een breekstaaf waarmee ik de band kon aandraaien en vervolgens de kraan strak kon aandraaien.

Moest wel alle buizen weer weg halen en het filter om erbij te kunnen... En dan als je kijk naar leidingwerk deel 2, dan is het lastig om met de hand bij de kraan te komen. Gelukkig koop ik aardig lokaal en heb de mensen van ijzerhandel janssen aan het werk gezet om iets voor mij in elkaar te lassen en met succes!

Dit werkt prima, en ik kan nu ook de kraan achter het filter ook ermee bedienen waardoor ik de leiding goed schoon kan spoelen zeg maar.

Inmiddels is het vullen van de bak opnieuw begonnen, er ja hoor op precies dezelfde plekken weer nattigheid... Vervolgens heb ik de bodemdrain afgesloten met een soort ballon en toen zag ik dat het niet verder ging. Sjit, dat ik hier niet eerder naar gekeken heb... Heb ik dat? Dat terwijl ik alles netjes had gelijmt, alleen wat blijk de pvc lijm bleek net goed te zijn. En bedankt Griffon! Jaren lang lijm ik er van alles mee op pvc gebied, nooit geen problemen zelfs niet in de zeewaterhoek. Maar nu, uitgerekend laat de lijm mij in de steek... Balen dus, want kan dan de boel gaan openhakken... Eerlijk gezegd daar heb ik dus geen zin in! Gaan wij uitrekenen hoeveel m3 er door de leiding gaat heb ik een hele ruime overcapaciteit die ik toch nooit ga gebruiken. Dus gezien de sportscholen spijtig genoeg gesloten zijn, heb ik een andere manier gevonden om mijn spieren te gebruiken.

Ik duw een slang door de leiding heen, iets wat makkelijker gezegd is dan gedaan. pfff... maar alles beter dan de boel open hakken zeg maar!

Inmiddels is het half februari 2021. Maar naar velen stappen kom ik uit eindelijk waar ik heen wil....

 Wordt vervolgd....