Betta splendens - Kempvis

 
Artikel 2 van 12
Tijdelijke aanbieding [nieuwtag]
 
 
Betta splendens - kempvis
 
 
MailEMAIL
De prijs van dit product geven wij op aanvraag. Klik op de enveloppe om een prijsopgaaf te ontvangen.

Betta splendens - kempvis

artikelnr:
Prijs per stuk
€ 
(€ 0,00 excl. btw )
Levertijd:
Alleen afhalen in winkel te Valburg
Verzendkosten: € 0,00 (Nederland)
Omschrijving

Familie: Anabantidae (labyrintvissen)

Onderfamilie: Macropodinae

Vindplaats: Thailand en Vietnam.

Geslachtsonderscheid: De mannetjes zijn veel groter en kleurrijker dan de vrouwtjes en staan bovendien bekend om hun lange vinnen.

Lengte: Tot 6 centimeter

Temperatuur en watersamenstelling: 25-28 graden celcius. De watersamenstelling is niet zo van belang, maar de vissen zijn wel warmtebehoeftig. Mocht het water te sterk vervuild zijn, dan kan deze vis aanspraak maken op zijn labrint, een orgaan achterin de kop dat de vis in staat stelt om zuurstof uit de atmosfeer op te nemen. Een dekruit is bestlist noodzakelijk om grote temperatuursverschillen tussen het water en de atmosfeer te voorkomen. Hierdoor kan de vis erg ziek worden en doodgaan.

Huisvesting: De Betta splendens, oftewel kempvis, voelt zich in zowel grotere als kleinere aquaria thuis. Veel drijfgroen, een diffuse verlichting, veel schuilmogelijkheden en een niet te hoge waterstand zijn wenselijk. De vissen zijn op hun ust gesteld en hebben een voorkeur voor stilstaand water.

Sociale eigenschappen: De naam kempvis heeft de vis te danken aan het feit dat de mannetjes met elkaar vechten totdat er eentje het leven geeft. Zelfs in een groot aquarium kunt u nooit meer dan een mannetje tegelijk houden. Kempvissen houden zich meestal op in de buurt van het wateroppervlak tussen de (drijf)planten, op zoek naar voedsel (muggenlarven), maar zakken ook wel af naar lagere waterregionen om daar op kleine visjes te jagen. Daarom is het geen goed idee om ze bij minder weerbare of kleinere visjes te houden. Anderzijds worden zijzelf, vanwege hun enorme vinnen, nogal eens lastig gevallen door grotere, aggresievere vissoorten en sumatranen. De populatie in het aquarium moet dan ook met zorg worden samengesteld. Vanwege de bijzonder sterke voortplantingsdrift van de mannetjes verdient het houden van twee of drie vrouwtjes per mannetjes de voorkeur boven een enkel vrouwtje, dat vrijwel zeker de dood ingejaagd wordt door een al te actieve minaar. U kunt er ook voor keizen om alleen een mannetje te houden, zonder vrouwjtes. Doorgaands gaat dat ook heel goed.

Voedsel: Deze vis houdt van droogvoer. Daarnaast stellen de vissen levend voer (muggenlarven, tubiflex) ook erg op prijs.

Kweek: De kweek van deze vis is zeer interessant. Het kweekpaar, waarbij moet worden opgelet dat zowel het vrouwtje als het mannetje werkelijk volwassen en in een optimale conditie is, overzetten in een apart kweekbakje. De waterstand mag niet te hoog zijn, 10 tot 15 centimeter is al voldoende en er moeten zowel voldoende drijfplanten (bijvoorbeeld watervorkje) als schuilplaatsen voor het vrouwtje aanwezig zijn. Een bodembedekking kan ofwel achterwege blijven of moet bestaan uit zeer fijn grind of gewassen zand. Om het afzetten enigsins te bespoedigen, kunt u de watertemperatuur tot 30 graden celcius verhogen en filtert u over wat turf. Het mannetje bouwt een schuimnest onder het wateroppervlak terwijl hij intussen het vrouwjte het hof maakt. Let op de reactie van het vrouwtje: vertoont ze tijdens de toenaderingspogingen van het mannetje de zo typerende donkere dwarsbanden op haar lichaam, dan is ze bereid om te paren. Is dar niet zo, vang dan het vrouwtje uit, aangezien het mannetje haar anders de dood in zal jagen. na het afzetten van de eitjes moet het vrouwtje in ieder geval worden uitgevangen, aangezien het mannetje haar dan niet meer in de buurt van het nest verdraagt. Het mannetje neemt de zorg van de eieren en het nest op zich. Als de eitjes zijn uitgekomen moet u het mannetje verwijderen omdat hij ze niet meer als kroost, maar eerder als welkome aanvulling op zijn menu zal zien. De jonge visjes worden grootgebracht met fijn stofvoer (S. Micron). Ververs regelmatig delen van het water om te voorkomen dat het te sterk vervuild raakt.

Kweekvormen: De stamvorm is een vis met wat kortere vinnen, maar in de loop van de tijd zijn kempvissen met steeds langere vinnen gekweekt. Er zijn ontelbaar veel kleuren kempvissen, zoals rode, blauwe, aquamarijnkleurige en ook de zeer zeldzame witte vissen. Daarnaast komen er ook bonte exemplaren voor. De vrouwtjes zijn minder opvallend, al kennen ook zij een verscheidenheid van kleuren.

Bijzonderheden: In Thailand worden er sinds mensenheugenis 'gevechten' georganiseerd tussen Betta-mannetjes. Zulke gevechten zijn daar erg populair en worden soms flinke sommen met geld verwed. Men laat de vissen dan echter niet vechten tot er eentje dood is (wat in het aquarium wel gebeurt), maar scheidt de mannen van elkaar zodra er een overduidelijke winnaar is. Wilt u eens zien hoe dreigend een kempvismannetje eruit kan zien als hij een indringen signaleert, hou hem dan eens een klein spiegeltje voor. (het is niet bevordelijk voor de gezondheid en levensduur van de vis om dit al te vaak te doen).

 

https://www.koidream.com/
Bestel & BETAAL VEILIG BIJ Koidreams Viskwekerij ALLES VOOR UW VIJVER
ALLES VOOR UW AQUARIUM
EIGEN KWEKERIJ & IMPORT
GROOTHANDEL KOIVISSEN
OOK VOOR PARTICULIEREN
SSL BEVEILIGDE WEBWINKEL
WINKEL IN VALBURG
ERKEND VISZIEKTEN SPECIALST
VEEL VIDEO INFO AANWEZIG
LAGE VERZENDKOSTEN
GRATIS VERZENDING VANAF   €100,- (BINNEN NEDERLAND)
VEILIG BETALEN MET O.A.
Velig betalen met ideal
mastercard VisacardMistercash
[descextra]
Cross reference:
Reviews
Heeft u vragen over of ervaring met dit product? En wilt u dat met anderen delen? Plaats dan hier uw review. Voor alle niet-productgerichte vragen of reacties verwijzen wij u graag naar onze FAQ of naar de klantenservice.
Send a friend
Wilt u iemand anders attent maken op een artikel dat u in onze webwinkel heeft gevonden? Vul dan onderstaand formulier in. Deze persoon krijgt via een e-mail het artikel van uw keuze te zien. U kunt er ook nog een persoonlijke boodschap bij vermelden.

Stuur de aanbeveling aan:


Afzender:


persoonlijk bericht:

Type de beveiligings tekst overSecurity Image

Vraag over dit product?
Heeft u een vraag over dit product, of kunt u niet het product vinden waar u naar op zoek bent? Stel hier uw vraag. Dhr. Mevr.
Ja, ik wil graag ook mijn email adres ook opgeven voor de nieuwsbrief

sluiten
Hier komt het formulier