Koi bassin Koidream 2020 - 2021

Het project van ruim 15.000 liter water.

Bloed, zweet en......

15.000 liter ofwel 15 m3, buiten al een beste vijver volgens Nederlandse begippen. Maar binnen is het natuurlijk ook een beste bassin. Alleen dit keer geen standaard bak wat je links en rechts zie maar een echte maatwerk bassin bedoelt voor onze mooie koi`s vanaf 40 cm. Zo gezegd zo gedaan, nouja..... eerst 101 andere projecten vooraf maar dan komt het moment dat wij het op paier gaan zetten. Hoe groot moet het worden, hoe hoog en welk materiaal. Maar ook hoe gaan wij het filteren, alleen wat voor soort filtersysteem het is, daar ben ik niet over uit... Inmiddels druk bezig met de waterplantentuin achter van ca 400m2 speciaal bedoelt voor de verkoop van vijverplanten. Ben ik inmiddels ook bezig met dit project. Inmiddels heb ik de stenen besteld. Welke netjes zijn afgeleverd!

Alleen nu moeten ze naar binnen gereden worden, gelukkig op dat moment de luxe dat ik 4 stagiaires had en deze jongens maar al te graag willen laten zien hoe sterk ze zijn. Hebben wij deze pallets mooi de heuvel op door naar achter gereden met de palletwagen, door naar binnen.

Inmiddels gaat er in de waterplantentuin ook aardig wat tijd zitten, maar ook het vijverseizoen begint stil aan te komen. Maargoed, het is nog begin februari en Corona (Covid-19)... Ach we kennen het van nieuws, maar verder waren we er eigenlijk niet mee bezig op dit moment. Maargoed, buiten was het regenachtig, dus we zijn maar een start wezen maken. Ook met het idee van kijk wij zitten niet stil, want het is makkelijk om iets zichtbaars te zien dan het onzichtbare wat vaak ook achter de schermen gebeurd. Maar waar de meesten van jullie geen zicht op hebben.

Inmiddels zijn wij rustig aan een beginnend muurtje aan het bouwen. Ook inmiddels een stenenslijper gekocht. Om de stenen waar nodig is op maat te "zagen". Want stil aan kwam in maart de intelligente lockdown, moet zeggen de periode van enorme stress. Het vijverseizoen stond echt als meer dan ooit voor de deur, (zakelijke) klanten die voorraad nodig hadden. Maar dan het nieuws, Horeca, scholen en sportscholen dicht en dan in je achterhoofd zijn wij de volgende? Gelukkig wij konden gewoon door en het werdt ook drukker (maar wel met de acherliggende gedachten niet weten waar je aan toe bent, want je leeft met soort angst. Angst is niet voor de Corona, maar voor wat de overheid beslist en denkend aan al die armen mensen die hierdoor de dupe zijn geworden). Waardoor de bouw van het project even stil kwam te liggen, want het was internationaal technisch gezien een beste uitdaging om alles geregeld te krijgen plus je zit ook met de Corone / Covid regels. Het was me in iedergeval een jaar om niet snel te vergeten. Maar de klus is geklaard, en inmiddels loop van het seizoen ofwel medio juli / augustus kan ik weer stil aan verder met de bouw.

Omdat het basin best hoog komt, zat ik met de ramen die erin zaten. Deze hadden hun beste tijd wel gehad, enkel glas en uit de vorige eeuw...

Dus heb ziets tijd voor vervanging. Begin juni besteld, alleen door de coronadrukte pas augustus geleverd gekregen! Waardoor we bezig konden gaan met de sloop van dit grote raam en de raam aan de zijkant. Had er gelukkig 2 profs bij, dus toen het nieuwe kozijn erin getild moest worden. Was ik zo aardig om even mee te helpen, sta ik aan de binnenkant met het idee als het kozijn te zwaar wordt vang ik hem op. Echter schoot bij één van de mannen het kozijn weg, ik ving deze op. Alleen de andere die aan de andere kant stond hield hem niet in evenwicht op moment toen ik het kozijn opving. Kantelde deze, en kreeg ik hem tegen mijn hoofd.

Gevolgd, beste snee wat nu een litteken is en had 5 hechtingen. Leuk als het bij een ader is, de eerst hechting moest dus worden gezet zonder verdoving. Wat ik al allemaal niet over heb voor de zaak en de koihobby.Achteraf bleek dat de kozijnen leverancier Cr... geen rubber op het grote raam had geleverd. Waardoor het glas vlijmscherp was, de roosters zaten er ook niet in. Want die konden erin gezet worden als het kozijn was geplaatst. Rubber zat gelukkig wel op andere raam.

Inmiddels gelukkig snel hersteld, kon ik het project weer verder vervolgen. Onderussen 2 pallets met besteld met cement en beton. Maar ook met de gedachtengang hald Nederland is op vakantie geweest. Dus wellicht een kwestie van tijd voor er misschien weer een Lock down zou komen, dan kan ik er mooi een klus periode van maken.

Inmiddels lekker door aan de klus, de stenen zijn voorzien van bouwstaal en murfor als bewapening tegen de waterdruk straks. Inmiddels is het ook oktober 2020 en wil voor de kerst als het lukt het water erin hebben?

Ondertussen tijdens de bouw en erbuiten zitten nadenken over het filtersysteem wat ik wil hebben en wilt gebruiken. Er is immers veel op de markt van goedkoop naar duur... Mijn voorkeur ging als voorfilter naar een trommelfilter en heb veel merken voorbij zien komen. Zat te kijken eerst naar wat trommelfilters van tussen de 1.500,- euro en 2.500,- euro alleen hoorde van een zakelijke klant aan wie wij regelmatig vis leveren. Dat hij meer dan de helft terug heeft gehad voor reparatie. Tja, dat is iets wat ik niet kan gebruiken in het hoofdseizoen als het systeem druk bezet is met velen mooie dure koi`s. Daarnaast gezien ik zelf ook verdeler ben van OASE, had ik zoiets van ga toch voor degelijkheid, betrouwbaarheid maar ook voor iets waarvan je weet dat onderdelen over 10 jaar ook nog steeds leverbaar zijn. Mijn keuze is gevallen op het volgende:

- ProfiClear Premium TF-L gravitatie EGC

- AquaMax Eco Classic 18000 C

- InScenio EGC Controller Home (niet noodzakelijk, maar super leuke gadget)

Het beste wat er is in vijverland en nu kunnen wij deze u als demo showen en kunt u deze mooie OASE trommelfilter via ons bestellen. Later in dit verhaal zal ik u verder meenemen hier over.

Het vijverseizoen is ook nu inmiddels voorbij, en om meer vaart te maken zijn wij winterdag donderdags ook gesloten. Nu waren wij dit altijd al die dag voor de tropische vissen afdeling, omdat er ook om de week een import is vanuit het buitenland waar wij de nieuwe vissen ook even de tijd voor nemen om over te wennen en te laten bekomen van hun reis.

Inmiddels begint ook de 2de Corona golf op gang te komen, dus altijd spannend wat gaat er gebeuren. Maar ook hoop je iedere dag dat het snel voorbij is en snel het leven weer terug is zoals het was.... Moet zeggen het is ook best rustigevend zo lekker door bouwen aan het project. Moet zeggen, is niet mijn eerste project maar wil wel altijd wat mooi`s van bouwen, nog mooier dan de vorige zeg maar....

Inmiddels staat de muur er, en ben begonnen met stucen van de binnenkant en buitenkant. Zodat alle mogelijke gaten / kieren etc. dicht zijn. Waarna van bovenaf alles gevuld kan gaan worden met vloeibare beton. Om een sterke constructie te krijgen.